Betyárgulyás bográcsban




Hozzávalók:

3 evőkanál zsír
6 közepes fej vöröshagyma
1 kg sertéstarja vagy lapocka
2 paradicsom
2 zöldpaprika
1 erős paprika
3 gerezd fokhagyma
2-2 sárgarépa, fehérrépa
1 kisebb zellergumó
őrölt kömény, só, bors, pirospaprika
20 dkg gomba
tejföl
2 tojás és liszt a levesbetéthez


Elkészítés:

Többéves kísérletezés után egy fontos trükkre jöttünk rá a bográcsban készült ételek elkészítése során. Sokkal egyszerűbbé és a kész ételt finomabbá varázsolja az előzőleg gáztűzhelyen elkészített hagyma. Ha a bográcsban készül, nagy esély van rá, hogy megég, vagy nem kellően párolódik meg. Ezért mialatt kint készül a tűz, egy teflon serpenyőben kis konyhámban néhány kanálnyi zsírban megfonnyasztom az apróra vágott hagymát, majd megszórom egy csipet köménnyel és jól átkeverem. A bográcsban kevés zsiradékon fehéredésig pirítjuk a megmosott, felkockázott húst, majd hozzáadjuk a hagymát, a cikkekre vágott paradicsomot, a félbevágott paprikát, valamint az egészben hagyott erős paprikát. Sóval, borssal fűszerezzük, majd felöntjük kb. 2,5 liter vízzel. Először felhabzik, majd szépen letisztul és megjelenik a zsír a leves tetején. Ez az a pillanat, amikor a pirospaprikát is hozzáadjuk, feloldva a zsírban. Miután a hús félpuhára főtt hozzáadjuk a megtisztított, karikákra vágott répaféléket, meg a zellert. Ha szükséges utána ízesítjük sóval, borssal és majdnem készre főzzük. Ekkor beletesszük a szeletekre vágott gombát is. Ha nincs friss gombánk, a szeletelt gomba konzerv is kiváló. A tojásból egy csipet sóval és annyi liszttel amennyit felvesz nokedli tésztát készítünk. Állaga a tejfölnél egy kicsit sűrűbb. Beleszaggatjuk a levesbe és azután még egyszer felforraljuk. Tálaláskor tejfölt kínálhatunk hozzá.


forrás: veruskonyhaja.blogspot.hu