Zöldséges ragu bográcsban



Hozzávalók a bográcshoz (10-12 fő részére):

1,5 dl zsiradék (olíva olaj)
egy darabka szalonna
5 fej vöröshagyma
3,5 kg sertés lapocka
1 liter száraz fehérbor
víz
só, tört színes bors ízlés szerint
5 dl paradicsomlé
3 padlizsán
2 nagyobb cukkini
50 dkg csirperke gomba
20-20 dkg rókagomba és vargánya gomba
2 szál sárgarépa
2 piros kaliforniai paprika
6-8 gerezd fokhagyma
10 dkg magozott fekete olíva bogyó
1 csokor petrezselyem
½-1/2 csokor rozmaring, oregánó


Elkészítés:

A zsiradékon pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a kockára vágott húst. Várjuk meg, amíg kifehéredik a hús, majd öntsük fel borral, és annyi vízzel, hogy ellepje. Az egyik padlizsánt vágjuk egészen kicsi kockákra, és azt is adjuk hozzá. Ez a padlizsán teljesen szét fog mállani a szaftban, amitől az még krémesebb, és sűrűbb lesz.

Főzzük így legalább 1-1,5 órát. Ez az idő attól függ, milyen gyorsan puhul a hús. 1 óra főzést követően adjuk hozzá az aprított zöldfűszerek felét, a reszelt fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Öntsük rá a paradicsomlevet, és adjuk hozzá a karikázott sárgarépát is. 1,5 óra elteltével pedig adjuk hozzá a többi, feldarabolt zöldséget is. Amikor elkészült, keverjük bele a fűszerek másik felét, és az olíva bogyót is.



forrás: ritakonyhaja.hu